Wartość lecznicza siary

Siara (młodziwo, łac. colostrum) to gęsta, żółta wydzielina gruczołów mlecznych kobiety po urodzeniu dziecka. Jest to pierwszy pokarm wytwarzany przez mamę w okresie laktacji do maksymalnie 7. dnia po porodzie. Siara nazywana jest płynnym złotem, ze względu na swoje ochronne właściwości. Jej skład jest podobny do składu płynu owodniowego, unikalny i różny w zależności od czasu trwania ciąży. Siara matki wcześniaka zawiera wiele składników biologicznie czynnych. Zawiera substancje o znaczeniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, co razem daje niezastąpione właściwości ochronne.

Siarę pozyskuje się najwcześniej po porodzie, gdy tylko mama zaczyna być świadoma, a jej stan zdrowia pozwala na pozyskanie pierwszych porcji. Siara może również zostać pobrana przed urodzeniem dziecka, o ile to będzie możliwe. Położna opiekująca się mamą po porodzie pobiera ręcznie do specjalnego pojemnika pierwszą porcję siary oraz udziela mamie instruktażu, w jaki sposób pozyskiwać kolejne porcje. Dalsze pozyskiwanie siary może być realizowane przez rodziców, o ile stan kliniczny mamy na to pozwala. Nawet mała objętość siary wywiera korzystny wpływ na proces leczenia dziecka.

Każdą porcję pozyskanej siary należy przechowywać w oddzielnych pojemnikach (strzykawki, małe specjalne naczynia). Każdy pojemnik powinien zostać dokładnie oznaczony imieniem i nazwiskiem oraz datą i godziną odciągnięcia. Im szybciej dziecko otrzyma pierwsze porcje siary, tym lepiej. Wczesna podaż siary pozwala wykorzystać jej wyjątkowe cechy biologiczne. Pobrana ręcznie siara może posłużyć do:

  • pielęgnacji jamy ustnej przy bezpośrednim podaniu jej w porcjach po 0,5 ml u najmniejszych wcześniaków (podawana bezpośrednio w kroplach na śluzówki jamy ustnej lub cewnikiem do żołądka – dzięki sile grawitacji),
  • żywienia troficznego,
  • karmienia noworodka.

Nie zaleca się mamie odciągania pierwszych porcji siary laktatorem. Nawet jeśli zaledwie kilka kropel pozostanie na ściankach pojemnika, będzie dużo trudniej je wykorzystać.

Dr n. med. Matylda Czosnykowska-Łukacka, specjalizacja: biologia medyczna

CHIESI/ŻMO/JEW/42/09/2020

Niedojrzałość układu pokarmowego

Wszystkie funkcje przewodu pokarmowego, takie jak trawienie, wchłanianie czy perystaltyka jelit są tym bardziej zaburzone...

zobacz
Na czym polega ocena stanu noworodka wg skali Apgar?

prof. dr hab.n. med. Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka

zobacz
Ważna rola pielęgniarki

Pielęgniarka/położna Małgorzata Czemerys Założycielka oraz prezes Fundacji Mali Wojownicy Sylwia Wesołowska Fizjoterapeuta Paweł Zawitkowski

zobacz